Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα

Κυπριακή αντίδραση ενάντια στον πυρηνικό σταθμό στο Ακκουγιου της Τουρκίας 

26 Απριλίου 2023 3-7 μμ — Λήδρα Πάλλας – Σπίτι της Συνεργασίας  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ, Σπίτι της Συνεργασίας, Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023

Η 26η Απριλίου είναι η 37η επέτειος της τραγωδίας του Τσερνομπίλ. Η 26η Απριλίου 2023 είναι όμως και η μέρα πριν από τη διοργάνωση εορτασμών στο Άκκιουγιου για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού, σε μια περιοχή όπου συμβαίνουν σεισμοί κατά καιρούς. Δεν ξεχνάμε τα χιλιάδες θύματα του σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου 2023, που κατέστρεψε πόλεις και χωριά στην Τουρκία και τη Συρία και τις ζωές των ανθρώπων.

Το Άκκιουγιου, ο πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία, απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας και είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Οι πυρηνικοί σταθμοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς όχι μόνο αποτελούν απειλή για το περιβάλλον, αλλά πρωτίστως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων των γύρω περιοχών. Μια πιθανή διαρροή θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους κατοίκους.  Επιπλέον, οι έμμεσοι κίνδυνοι είναι επίσης πολύ σημαντικοί και επικίνδυνοι. Η ρύπανση του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, υπέδαφος, νερό) στην άτυχη περίπτωση ατυχήματος, θα επηρέαζε όχι μόνο την κοντινή περιοχή, αφού η ραδιενέργεια μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά άλλες σε σχετική απόσταση μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.

25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας, στην Ιαπωνία αυτή την φορά, ακόμη μιας πυρηνικής τραγωδίας, η συγκεκριμένη χώρα ακόμη υποφέρει από της συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στη Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου το 2011 και το χάος που προκλήθηκε από το επακόλουθο τσουνάμι και τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό. 

Η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί γρήγορα ότι η πολυδιαφημισμένη “ασφάλεια” των πυρηνικών σταθμών δεν ισχύει και έχει ξεκινήσει να την αμφισβητεί έντονα. Έτσι, γίνεται ακόμη  πιο επιτακτική η ανάγκη για μια νέα κινητοποίηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινής γνώμης για μηδενικά πυρηνικά όπλα και πυρηνικά εργοστάσια.

Δυστυχώς, ακόμη και μετά τα προαναφερθέντα δραματικά γεγονότα, η Τουρκία έχει κατασκευάσει, με την υποστήριξη της Rosatom, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας, έναν πυρηνικό σταθμό κοντά στο  Άκκιουγιου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τις ακτές της Τουρκίας, της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, σημειώνουμε ότι παρόμοιο εργοστάσιο βρίσκεται υπό κατασκευή, στην Αίγυπτο, ενώ η κατασκευή αντίστοιχου εργοστασίου στην Ιορδανία (όλα από τη Rosatom) αναβάλλεται λόγω του υψηλού κόστους του.

Η ραδιενέργεια από την «κανονική» λειτουργία του εργοστασίου καθώς και οποιαδήποτε σοβαρή διαρροή λόγω ατυχήματος, μπορεί να καταστρέψουν σταδιακά την ποιότητα ζωής και την ίδια την επιβίωση των κοντινών ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα. Σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας θα πληγούν άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Ακόμη και σήμερα, 37 χρόνια μετά την τραγωδία του Τσερνομπίλ, καταγράφονται σοβαρά προβλήματα για τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε ολόκληρη τη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου· Χιλιάδες είναι οι νεκροί, χιλιάδες οι θνησιγενείς περιπτώσεις με διάφορες ασθένειες λόγω της  ραδιενέργειας που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, αυτές οι επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρούνται απαγορευτικές για την επανάληψη του ίδιου σφάλματος. Ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα θα μπορούσε επίσης να αναφέρεται σε πολλά μέρη του κόσμου και ειδικότερα στο Άκκιουγιου.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της «κανονικής» λειτουργίας ενός πυρηνικού εργοστασίου, τα ραδιενεργά απόβλητα δημιουργούν υψηλό κίνδυνο που μπορεί να διαρκέσει για αιώνες. Για αυτό το λόγο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος για τη διάθεσή τους. Το κόστος της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων είναι πολύ υψηλό και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το επιχείρημα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια φθηνή πηγή ενέργειας. Φαίνεται ότι το περιβαλλοντικό κόστος δεν υπολογίζεται. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε: υπάρχει κανείς που επιθυμεί να κρατήσει τα πυρηνικά απόβλητα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια θαμμένα στη γη του;

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ανανεώσιμη ούτε καθαρή. Αναμφίβολα, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει υπερτερούν κατά πολύ των πλεονεκτημάτων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν με ασφάλεια από την ανθρωπότητα σήμερα, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στο βαθμό που η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιττή.

Το όραμά μας για καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστο με την ύπαρξη και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Καλούμε όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί μας στις 26 Απριλίου 2023 στην ημερομηνία της 37ης επετείου της τραγωδίας του Τσερνομπίλ μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας (H4C), απέναντι από το Λήδρα Πάλας, ως εξής:

15:00 Εγκαίνια της έκθεσης “No more Hibakusha!” 

15:00-15:30 Παρουσίαση έκθεσης από τον Pinar Demircan 

15:30-16:00 Παρουσίαση των «τελευταίων εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu και άλλων» από τον Pınar Demircan (συντονιστή του nukleersiz.org και ανεξάρτητο ερευνητή) 

16:30-16:40 Ερωτήσεις και απαντήσεις 

16:40-17:00 Ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική διασπορά ραδιονουκλεϊδίων μετά από ατυχήματα σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής – Θεόδωρος Χριστούδιας 

17:30 Ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνομπίλ και του Hibakusha

Μην ξεχνάτε, η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη – όπως χθες ζήσαμε το Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα αύριο μπορεί να είναι το Άκκιουγιου! Ο Πυρηνικός Σταθμός Ενέργειας που έχει προγραμματιστεί για το Άκκιουγιου απέχει μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας! 

Ας υψώσουμε μαζί τη φωνή μας για το μέλλον των παιδιών μας!

Recent Articles