Ναμίμπια: συνδικαλιστική δίωξη της M. Kauatjitotje – επείγουσα έκκληση αλληλεγγύης

Η Marcia Kauatjitotje, (37 ετών), εργαζόμενη στην εταιρεία ασφαλείας Eagle Night Watch στη Ναμίμπια, υφίσταται δίωξη από την εργοδοσία επειδή είπε την αλήθεια για την εκμετάλλευση και τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία. Η Eagle Night Watch είναι υπεργολάβος του ορυχείου ουρανίου Husab που ανήκει στην China General Nuclear Power Group και έχει τη δυνατότητα να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου στον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι «έχουν προβλήματα και με τις δύο εταιρείες», καθώς οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του Husab χρησιμοποιούν υπεργολάβο για να προστατευτούν από διαμάχες με τους εργαζόμενους και από κατηγορίες για στυγνή εκμετάλλευση.

Η Marcia έχει πλέον τεθεί σε διαθεσιμότητα από την εταιρεία Eagle Night Watch, η οποία παρέχει ασφάλεια κυρίως στο ορυχείο Husab στην ενδοχώρα της παράκτιας πόλης Swakopmund. Ζει σε ένα φτωχικό σπίτι μαζί με την 5χρονη κόρη της.

Στις 27 και 28 Οκτωβρίου η Marcia έδωσε στοιχεία στην Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, για τους μισθούς πείνας και τους διάφορους ψευδείς ισχυρισμούς της Eagle Night Watch.

Η ίδια και άλλοι εργαζόμενοι αποκάλυψαν τα εξής:

  • Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν στοχοποιηθεί επειδή υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους, συνδικαλιστές έχουν απολυθεί σε προηγούμενες φάσεις και σήμερα τέσσερις συνδικαλιστές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
  • Παρόλο που η Eagle Night Watch αμείβεται με 17.000 NAD (δολάρια Ναμίμπια, δηλαδή 944 δολάρια ΗΠΑ) τον μήνα ανά εργαζόμενο, πληρώνει τους υπαλλήλους της μόνο 3.500 – 4.000 NAD (222 δολάρια ΗΠΑ).
  • Ο εθνικός κατώτατος μισθός που έχει οριστεί το 2017 για τους εργαζόμενους στη φύλαξη (10 NAD την ώρα) δεν καταβάλλεται. Επιπλέον, σε ορισμένους εργαζόμενους υποσχέθηκαν 12 NAD την ώρα, αμοιβή που στη συνέχεια μειώθηκε στα 9,50 NAD. Άλλοι κερδίζουν ακόμη λιγότερα.
  • Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά συμβάσεις μικρής διάρκειας. Όσοι από αυτούς «στέλνονται στο σπίτι τους για λίγο» διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα έχουν απολυθεί.
  • Οι τραυματισμοί στην εργασία δεν αποζημιώνονται, παρόλο που γίνονται  κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων για την ασφάλιση τους.
  • Οι εκθέσεις για τις συνθήκες εργασίας, που είναι υποχρεωμένη νομικά να συντάσσει η εταιρεία, περιέχουν κάθε είδους ψέματα και η εταιρεία αρνείται να αφήσει τους εργαζόμενους να τις δουν.
  • Γίνονται κρατήσεις για την κοινωνική ασφάλιση, η οποία χρηματοδοτείται από κοινού από εργοδότες και εργαζόμενους, αλλά αυτές δεν καταβάλλονται στα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Ενώ οι  φορολογικές εισφορές παρακρατούνται από τον μισθό, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγγραφούν και να πληρώσουν φόρο στην Εφορία. Να πληρώσουν δηλαδή δύο φορές.
  • Οι εργαζόμενες γυναίκες απολύονται όταν διαπιστώνεται ότι είναι έγκυες.
  • Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη απασχολούνται σε επικίνδυνο περιβάλλον, με έκθεση σε ακατέργαστο ουράνιο.

Η Marcia ανέφερε στην Επιθεώρηση Εργασίας:

«Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, αλλά στην πραγματικότητα κάνουμε και άλλες εργασίες: υποδοχή, φωτοτυπίες, οδήγηση ασθενοφόρων, οδήγηση πυροσβεστικών οχημάτων. Φοβάμαι ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για υπηρεσίες φύλαξης. Κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν έχουμε εκπαιδευτεί και στη συνέχεια πληρωνόμαστε ως φύλακες, πράγμα που δεν είναι δίκαιο. Ο εργοδότης μας αρνείται να αναγνωρίσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, αρνείται επίσης να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των γυναικών…

»Οι φύλακες πρέπει να είναι επίσης πυροσβέστες και οδηγοί, ενώ είμαστε οι τελευταίοι που φεύγουν από το ορυχείο. Αν συμβεί ένα ατύχημα, μια έκρηξη ή κάτι τέτοιο όταν οι άλλοι πάνε στα σπίτια τους, αν συμβεί κάτι που θα αναγκάσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το ορυχείο, εμείς θα μείνουμε πίσω».

Αφού αποκατέστησε την αλήθεια γύρω από τους ψευδείς ισχυρισμούς στην έκθεση για τις εργασιακές συνθήκες, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για «δυσφήμιση της εταιρείας» και πλέον παλεύει για τη δουλειά και τη ζωή της.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο Εργασίας, καθώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται τους εργοδότες και τις κινεζικές εταιρείες και όχι τους εργαζόμενους της Ναμίμπια:

«Το αναφέραμε στον επιθεωρητή εργασίας στο Swakopmund. Αλλά η υπόθεση απλά μπήκε κάτω από το χαλί και δεν λάβαμε ποτέ καμία βοήθεια».

Μετά τις ακροάσεις στην Επιθεώρηση τον περασμένο Οκτώβριο, η Marcia εξελέγη ταμίας της οργάνωσης Workers United, η οποία δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των κλάδων στη Ναμίμπια.

Και ενώ η Marcia έχει στοχοποιηθεί για τη δράση της, στις ακροάσεις της 23ης Νοεμβρίου η εταιρεία αρνήθηκε να καταθέσει την έκθεση για τις συνθήκες εργασίας, που υποτίθεται ότι θα αποδείκνυε τα «ψέματα» της Marcia. Στο μεταξύ η ίδια παραμένει σε διαθεσιμότητα, ενώ ο Επιθεωρητής Εργασίας αρνείται να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

***

Ζητάμε να πάρετε μέρος στην εκστρατεία για την υπεράσπιση της Marcia και των υπόλοιπων εργαζομένων που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους!

Καλούμε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, κινηματικές συλλογικότητες, εκλεγμένους συνδικαλιστές ή δημοτικούς συμβούλους να υπογράψουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας για να στηρίξουν την εκστρατεία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους.


Πρότυπο ψηφίσματος διαμαρτυρίας:

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνουν συνδικάτα και να λένε την αλήθεια για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους χωρίς στοχοποίηση από την εργοδοσία στη Ναμίμπια και διεθνώς.

Ειδικότερα, απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη της Marcia Kauatjitotje, η οποία έδωσε στοιχεία εκ μέρους των εργαζομένων σε πρόσφατες συνεδριάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Απαιτούμε επίσης την αποκατάσταση του Lourens Sorobeb και την άρση της διαθεσιμότητας όλων των άλλων συνδικαλιστών.

Η στοχοποίηση των εργαζομένων πρέπει να σταματήσει! Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι συχνά μπαίνουν στη μαύρη λίστα εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, καθώς η Ναμίμπια είναι μια μικρή χώρα και οι βασικοί συνδικαλιστές είναι γνωστοί και υφίστανται διακρίσεις. Αυτή η αντι-συνδικαλιστική και αντεργατική πολιτική πρέπει να σταματήσει και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δίκαιη πρόσβαση σε μια θέση εργασίας.

Απαιτούμε να εφαρμοστούν όλες οι συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ανάμεσα στις οποίες τις ακόλουθες:

Σύμβαση 087 – Περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας του συνδικαλιστικού δικαιώματος, 1948

Σύμβαση 98 – Περί της εφαρμογής των αρχών του δικαιώματος οργανώσεως και συλλογικής διαπραγματεύσεως, 1949

Σύμβαση 158 – Για τη λύση της σχέσης εργασίας με πρωτοβουλία του εργοδότη, 1982 (Επικυρώθηκε το 1996)

Σύμβαση 26 – Για τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, 1928

Σύμβαση 131 – Για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, 1970

Σύμβαση 135 – Για την προστασία των αντιπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις διευκολύνσεις που θα πρέπει να τους παρέχονται, 1971

Σύμβαση 155 – Για την ασφάλεια, την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον εργασίας, 1981

Απαιτούμε από τους Επιθεωρητές Εργασίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους στη μάχη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που κέρδισαν ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ και τα οποία είχαν θεσπιστεί με νόμο. Απαιτούμε να δοθούν στους εργαζόμενους οι εκθέσεις για τις εργασιακές συνθήκες που έχει συντάξει η εταιρεία προς συζήτηση και έγκριση από τους ίδιους.

Υποστηρίζουμε το αίτημα των εργαζομένων της Eagle Night Watch για μόνιμη και σταθερή εργασία και μισθό που να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα οργάνωσης σωματείων για τη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία.

Πρότυπο ψήφισμα στα αγγλικά:

We support workers right to organize trade unions and to tell the truth about their wages and working conditions without victimization in Namibia and internationally;

In particular we demand the immediate reinstatement of Marcia Kauatjitotje who has given evidence on behalf of workers at the recent Labour Tribunal;

We also demand the reinstatement of Lourens Sorobeb and the lifting of the suspension of all other worker leaders.

All blacklisting of workers must end: workers report they are blacklisted after victimization as Namibia is a small country and worker leaders are known and discriminated against; such anti-union and anti-worker victimization must stop and all workers must have the fair access to a job;

We demand that all ILO conventions including:

C87 – Freedom of Association and Protection of the Right to Organize Convention, 1948

C98 – Right to Organize and Collective Bargaining Convention, 1949

C158 – Termination of Employment Convention, 1982 (Ratified 28 Jun. 1996)

C26 – Minimum Wage-Fixing Machinery Convention, 1928

C131 – Minimum Wage Fixing Convention, 1970

C135 – Workers’ Representatives Convention, 1971

C155 – Occupational Safety and Health Convention, 1981

be immediately observed;

We ask that the national and local Labour Commissioners give full support to the workers in demanding their rights they won against apartheid and had enacted in law and to have the Affirmative Action Reports tabled for their discussion and approval; and

We support Eagle Night Watch workers’ demand for a permanent job and a living wage and full labour rights to organize and negotiate with the employer.

***

Αποστολή προς:

– Eagle Night Watch Security

Διεύθυνση: 356 Platinum St, Prosperita, Windhoek, Namibia

City of Namibia

Post Office box: 23870, Windhoek, Namibia

Τηλέφωνο:

+264 61 245 943, Fax: +264 61 245 948

pa@eaglenightwatch.com

– Eagle Night Watch Security – Swakopmund

Tel: +264 64 03332

swakop@eaglenightwatch.com

– Εθνικός Επίτροπος Εργασίας:

Henri.Kassen@mol.gov.na

– Τοπικός Επίτροπος Εργασίας, Walvis Bay

+264 64 205929 (Tel)

+264 64 206838 (Fax)

Στείλτε επίσης αντίγραφα στις παρακάτω διευθύνσεις:

– Workers international network: workersinternationalnetwork8@gmail.com

– United Front Committee for a Labor Party: Info@ufclp.org

Recent Articles