Konut krizleri ve Avrupa’daki hareketler

II. Dünya Savaşı, Avrupa’nın altyapısının büyük bir bölümünü tahrip etmişti. Harabelerde hayatta kalan büyük nüfusları barınma ihtiyacı çoğu ülkede acil bir durumdaydı. Aynı zamanda, savaştan kısa bir süre sonra, çoğu Batı Avrupa ülkesinde sosyal demokrat veya Keynesyen politikalar hüküm sürdü. Bir faktörler kombinasyonunun bir araya gelmesi bu politikalara olanak sağladı: Doğu Bloğunun genişlemesi, Avrupa’nın kapitalistleri için karşı durmaları gereken bir tehdidi ifade ediyordu; devlet müdahaleci politikaları benimsemeleri için onlara baskı yapan aktif işçi hareketi; ve yıkılanları yeniden inşa etme ihtiyacına dayalı ekonomik büyüme. 

Bu bağlamda, başta Avrupa merkezi olmak üzere çoğu ülke, nüfusun önemli bir bölümü için hükümetlerin kendileri tarafından organize edilen uygun fiyatlı konutları kullanıma sunan politikalar benimsemiştir. Batı Avrupa’da sosyal konut bu şekilde doğdu ve teşvik edildi. Doğu Avrupa’daki ülkeler, kalite açısından iyileştirme için büyük bir alan olsa bile, herkes için ücretsiz veya ucuz konut sağlama eğilimindeydiler.

73’teki petrol krizi ve sonrasında yaşanan ekonomik ve politik gelişmeler, Avrupa ülkelerindeki Keynesyen ve yayılmacı politikaların sonunun başlangıcına işaret ediyordu; neoliberalizm yakında hakim olacaktı ve bu nedenle sosyal konut da dahil olmak üzere tüm sosyal politikalar saldırıya uğrayacak, terk edilecek veya zayıflayacaktı. Egemen sınıflar ve hükümetler devlet mallarından kurtulmak istediler. Yani, bir fikir buldular: neden sosyal evler satmasınlar? Başlangıçta bu yaşam alanları yaşadıkları yeri satın almak isteyen kiracılara sunulacaktı: kredi almaları gerekiyorsa uygun faiz oranlarından ve koşullarından yararlanacaklardı – ki çoğu bunu yaptı – ve ipotek olarak da aylık maaşları gösterildi. Tabii ki, bu kamuya ait yaşam alanları sadece kiracılarına satın almaları için teklif edilmedi. Devletler ayrıca bunları büyük şirketlere veya “kar amacı gütmeyen” kuruluşlara sattılar; bunlar da, serbest piyasada satış veya kiralama için hiçbir tavan konulmaması gerektiği için, artık kontrol edilmeyen fiyatlarla onları yenileyecek ve satacak veya kiralayacaktı.

Aynı zamanda, birçok ülkede hükümetler, sosyal konut ve genel olarak refah devletindeki düşüşe karşı bir denge ve aynı zamanda sosyal gerilemeyi önleme mekanizması olarak ev sahipliğini aktif olarak teşvik etti.

Sosyal konut satışı

Sosyal konutlar elbette tek bir vuruşla öldürülmedi: yavaş yavaş yetersiz finanse edildi ya da satıldı ve kayboldu. İşgücünün bazı kısımları 80’li ve 90’lı yıllarda Belçika, Fransa, Almanya veya İsveç’te bundan yararlanmaya devam etti. Ama onlar son derece fakirlerdi. Yeni sosyal konut blokları inşa ve eskileri de finanse edilmediğinden, bir yer bulmak son derece zorlaşacaktı. 

Bu değişen durum aslında toplumun büyük bir bölümünü, düşük (ancak son derece düşük olmayan) ücretlerle yaşamak için mücadele eden insanları dışarıda bıraktı. Onlara bir tuzak kuruldu: gelirlerinin giderek daha büyük bir kısmını kiraya harcamak istemiyorlarsa, tek seçenekleri özel bir bankadan kredi almaktı. Böylece, özünde 20 ya da 30 yıl boyunca kendilerini bir banka ipoteğine köleleştirmek zorunda kaldılar: aslında bir tür “kira” ödemeye devam ettiler – bu sefer devlete ya da ev sahibine değil, bir bankaya. 

2000’li yılların sonunda yaşayacağımız konut borcu krizinin kökenleri bunlardır. İpoteğe bağlı olan insanlar, 2007-08 sonrası ekonomik krizle kötüleşen maaşlarında aniden büyük kesintiler yaşadı. Ya da daha da kötüsü, işlerini kaybettiler, bu da kredilerini ödemeye devam etmelerini imkansız hale getirdi. Bildiğimiz bir sonraki şey, İspanya (ve bir dereceye kadar İrlanda veya ABD) gibi ülkelerdeki tahliyeler: zaten neredeyse her şeyini kaybetmiş olan insanlar evlerini de kaybetti. 

Soylulaştırma: Berlin’in özel durumu

Soylulaştırma, birçok şehirde yaşanan konut krizinde de rol oynamıştır. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra, Doğu Almanya’nın devasa sosyal konut kompleksleri (DAC’ın tüm kamu varlıkları gibi) çerez parasına özel şirketlere satıldı. İşçiler 90’lı ve 2000’li yıllarda gelirlerinin %5 –% 20 azaldığını görürken, yeniden birleşme süreci ve marktan avroya geçiş nedeniyle Doğu Berlin yaşanacak gözde bir yer haline geldi. 

90’lı yılların başında ve hatta 2000’li yılların başında Doğu Berlin, Avrupa’da yaşayan en ucuz başkentlerden biriydi – ancak bu, özellikle kira fiyatları söz konusu olduğunda, artık kesinlikle böyle değil. Son zamanlarda yapılan bir ankette, şehir nüfusunun %80’i hızla artan kiralardan endişe duyduklarını belirtiyor. 2007’den 2020’ye kadar, büyük ölçekli gayrimenkul yatırımına 42 milyar avro harcandı; bu miktar, Londra ve Paris için birleşik yatırım rakamından daha fazlasına denk geliyor! Daha küçük ev sahipleri ve hükümet sosyal konutları, konutun kendilerine küresel sermaye fonlarını yönetmek için bir araç haline geldiği büyük şirketler tarafından agresif bir şekilde hedef alındı. Konut piyasası hızla değişime uğradı ve bu durum kiraların artmasına, yaygın yerinden edilmesine ve yerel toplulukların ve sosyal bağların sökülmesine neden oldu. Birçok mahalle hızla soylulaşırken, düşük gelirli sakinler uygun fiyatlı konut bulmak için mücadele etti.

Berlin özel bir soylulaştırma örneğidir, ancak Atina, Barselona veya Brüksel gibi diğer birçok Avrupa şehrinde de benzer süreçler gözlemlenebilir. Bütün bu durumlarda ortak payda, soylulaşmış alanların dışına itilen yoksul kesimlerin yerinden edilmesiyle birlikte, kira ve satış fiyatlarındaki orantısız ve çok hızlı bir artıştır. 

İsveç’ten farklı bir hikaye geliyor. Ülkenin uzun bir geleneği var, devletin konut fiyatlarını 90’lara kadar az ya da çok koruduğu. Bu, kiracı ve işçi hareketinin uzun ve ısrarlı mücadelelerinin bir sonucuydu. Avrupa’nın her yerinde olduğu gibi, İsveç’te de neoliberal politikalar hakim oldu ve bir dizi koruyucu önlemi aşamalı olarak ortadan kaldırmayı başardı: sonuç olarak, son yirmi yılda konut maliyetleri de önemli ölçüde arttı.

Herkes için uygun fiyatlı konut talep etmek: tam zamanıydı

Ekonomik kriz henüz bitmemiş ve şu anda bir toparlanmaya tanık olsak bile, konut krizi hala devam ediyor. Covid pandemisi konut piyasası üzerindeki yukarıda bahsedilen baskıyı elbette büyük ölçüde artırdı.

Ancak güvenli bir konut ne bir lüks ne de bir meta olmalıdır. Temel bir insan hakkıdır. Ve son zamanlarda kurulan “Konut ve Şehir Hakkı için Avrupa Eylem İttifakı”nın savunduğu şey de tam olarak budur. Avrupa kıtasındaki herkes için uygun fiyatlı konutlar için çalışan farklı hareketler arasında bir buluşma noktası, koordinasyon ve değişim işlevi gören bir platformdur bu. İsveç’ten Hollanda’ya, Belçika’dan Romanya’ya, İspanya’dan Türkiye’ye insanlar bir araya gelerek tahliyelere ve konut fiyatlarının kontrolüne yönelik eylemleri koordine ediyorlar. Zamanın bir işareti.

Kiracı hareketlerinin en etkileyici sonuçları, hareketin kentteki konut sorununa ilişkin referandum çağrısı yaptığı Berlin’de görülüyor. Referandum Eylül ayında gerçekleşti ve açıkça konut piyasasının korunması yönüne işaret etti: %56,4’ü 240.000 mülkün (kentsel konutların %11’ini oluşturan) devlet kontrolüne alınması için oy kullandı. Bu gayrimenkullerin gayrimenkul şirketlerine ait olduğunu ve kampanya talebinin sosyalleşme ve kamulaştırma olduğunu belirtmekte fayda var. Bu aynı zamanda kampanyanın “Socialize Deutsche Wohnen & Co” isminde de vurgulanmaktadır (daha fazla bilgi için dwenteignen.de). Hareket, böyle bir girişimin karşı karşıya kalacağı hukuki sorunları da kapsayacak şekilde çalıştı ve referandum sonucu bağlayıcı olmasa bile görmezden gelinmesi zor olacak. 

Birkaç hafta önce, 2021 yazında İsveç hükümeti, kiracıların kendilerine karşı seferber olan hareketinin baskısı altında, kiralarda daha fazla artışa yol açacak daha fazla reform planlarına geri adım atmak zorunda kaldı. İktidar koalisyonunun partilerinden biri hükümete verdiği desteği kaldırdı ve bu da onu çökertti, çünkü hareket çok güçlendi ve görmezden gelmek imkansızdı. 

Tüm Avrupa’da

Konut hareketi Avrupa’ya yayılıyor. İspanya’nın hatıraları hala canlı: Birkaç yıl önce itfaiyeciler, bankalara hizmet etmediklerini ve insanları evlerinden tahliye etmediklerini açıkça belirterek Katalonya’daki tahliyelere yardım etmeyi reddetti. 

Belçika’da hareket daha yeni: pandeminin başlangıcında, birçok insanın aniden gelirini kaybettiği ve kapanışlar nedeniyle artık kiralarını ödeyemediği zaman başladı. Çalışamadıkları sürelerde kiralarının ödenmesi talebi için seferber oldular. Hareket güçlendikçe, yalnızca Brüksel’de 2500’den fazla imza toplamayı başardı ve devlet tarafından kira fiyatlarına tavan uygulanmasını talep etti. Brüksel’deki nüfusun %60’ının kirada yaşadığı ve bunların neredeyse yarısının gelirinin yoksulluk sınırının altında olduğunu belirtmek önemlidir.  

Pandemi ayrıca Hollanda’da konut konusunda bir hareketin büyümesini de zorladı. Son zamanlarda Rotterdam, Lahey, Utrecht ve tabii Amsterdam gibi birçok şehirde gösteriler düzenlenerek Belçika’da olduğu gibi benzer talepler ortaya atıldı. Hollanda şehirlerinin çoğu, özellikle Amsterdam, çok yüksek kiralardan mustaripken, ortalama maaş alan biri için bir ev veya daire satın almak neredeyse imkansız. Konut fiyatlarına uygulanan baskının ana kaynakları turizm ve soylulaştırmadır. Hollanda’da da bu, toplu konutların serbest piyasaya sürülmesinin ve genel olarak konutların temel bir ihtiyaç yerine bir meta, kar alanı olarak görülmesinin sonucudur.

Uygun fiyatlı evler için yürüyüş

Çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen tüm bu bağımsız hareketler bir araya gelmeli ve koordine edilmelidir. Yukarıda belirtilen koalisyon (şu anda 15’ten fazla ülkede bağlantıları olan) Şubat ayında Brüksel’de bir Avrupa meclisi ve 27 Mart’ta bir Avrupa yürüyüşü düzenlemeye çalışıyor. Bu, gıda, sağlık ve eğitim gibi konutun temel bir insani ihtiyaç olduğu ve kar elde etmek için bir alan olarak görülmemesi gerektiği temel anlayışı altında birleşmiş çok çeşitlendirilmiş bir ittifaktır. Kimse sokaklarda yaşamamalı ve binalar boş kalmamalıdır. Kimse evi için ödeyebileceğinin üzerinde ödememeli. 

“Piyasa güçleri” insanların yaşamlarının her alanını kontrol ettiği sürece, temel insani ihtiyaçlar serbest piyasa yasaları çerçevesinde satışa sunulduğu sürece, temel ihtiyaçları karşılanmayan insanlar olacaktır. Büyük gelişmekte olan ve inşaat şirketlerinin yanı sıra konut piyasasının büyük bir bölümünü kontrol eden bankaların kamulaştırılmasını talep etmeliyiz. İhtiyacı olan herkes için kaliteli konutlara kitlesel devlet yatırımları için mücadele etmemiz gerekiyor. Yerleşimlerin yönetimine kiracıları dahil etmemiz gerekiyor.

Bütün bunlar için mücadele edebilmek için, mümkün olan her mahallede kiracı hareketleri inşa etmemiz ve bu hareketleri birbirine bağlayıp koordine etmemiz gerekiyor. Bu sorundan en çok etkilenenler düşük gelirli işçiler olduğu için konut talepleri de elbette işçi hareketine entegre edilmelidir. 

Recent Articles